image_intro_alt

Zamach na Roberta Fico. „To sygnał ostrzegawczy dla Polek i Polaków, głównie dla polityczek i polityków”

W imieniu swoim oraz formacji, którą reprezentuję życzę zdrowia panu premierowi Słowacji, spokoju jego rodzinie, a także tego, żeby takie sytuacje się nie zdarzały.

Jednakże takie sytuacje zdarzają się z ostrości słów, z konfliktów oraz nienawiści, która się pojawia między ludźmi, a jest generowana przez polityków. To również ma miejsce w Polsce.

To jest taka nauczka, że można walczyć o wpływy polityczne, ale nie można nigdy przekraczać granicy, ponieważ za nią może się zdarzyć strzał, czy też śmierć. Bez względu na to jakiego reprezentanta sceny politycznej dotknie taka tragedia, to jest ona tragedią ludzką. Mowa nienawiści prowadzi do takich sytuacji. Zarządzanie krajem poprzez konflikt i niszczenie słowne drugiej strony doprowadza właśnie do takich sytuacji.

To jest również nauczka i sygnał ostrzegawczy dla Polek i Polaków, głównie dla polityczek i polityków. Również kieruję te słowa do Lewicy. Najpierw pomyśl, potem powiedz. Nie obrażaj i nie urażaj - każdy człowiek, bez względu na to jakie ma poglądy, zasługuje na szacunek. Nie wykluczaj, nie niszcz. Wszystko zaczyna się od słowa, a kończy się właśnie w ten sposób.

Włodzimierz Czarzasty, wicemarszałek Sejmu i współprzewodniczący Nowej Lewicy
Wrocław, 16 maja 2024 r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…